Nyd en god nats søvn – og få mest muligt ud af din dag

Den gennemsnitlige dansker får ikke nok søvn. Det kan der være mange grunde til. Som forælder har du nok at se til med både familie og karriere, mens ungdommen er opslugt af skærme, der forskyder døgnrytmen. Det er ærgerligt, for meget tyder på, at søvn er afgørende for både mental og fysisk sundhed. Hvis du gerne vil præstere dit bedste på arbejde eller i skole, kræver det altså en god nats søvn.

Prioriter din søvn og din seng

Hvis man skal opnå de anbefalede otte timers søvn, kræver det dog en række tiltag. Først og fremmest kræver det, at man ændrer sine vaner. Hvis du lader karriere komme i vejen for din søvn, bør du således fortælle dig selv, at du alligevel kan præstere bedre, når du er frisk. Vælg gerne en fast sengetid, som om du igen var barn, og prioriter derfor den over at besvare de sidste mails. Er det i stedet i højere grad de mange teknologiske muligheder ved alles fingerspidser, der frarøver dig din søvn, bør du indføre vaner mod den slags. Igen kan en fast sengetid gøre underværker, og forsøg desuden at lægge skærmene fra dig mindst en time inden sengetid. Selv med alle disse tiltag har mange danskere dog problemer med at falde i søvn om natten. I så tilfælde kan det meget vel have noget at gøre med deres seng. Sengen er muligvis det møbel, du bruger mest tid i. Derfor kan du også godt være bekendt at bruge lidt ekstra på en seng af god kvalitet. På sengemarkedet får man, hvad man betaler for, men vær opmærksom på, at en type seng ikke er den bedste for alle. Nogle nyder en fast madras, der passer på ryggen. Andre elsker at putte sig på en blødere madras.

Indret afslappende

Selv sengens udseende, altså sengerammen, kan have indflydelse på din søvnkvalitet. Et afslappende og simpelt indrettet soveværelse er nemlig så meget desto nemmere at falde i søvn i. Selvom du altså godt kan lide udseendet af en højrød sengeramme, er det altså næppe det bedste for din søvn. Indret i stedet med afslappende og neutrale farver, og forsøg i øvrigt at have så få ting i rummet som overhovedet muligt. På den måde har hjernen mindre at holde styr på, og så falder du lettere i søvn. Med disse tiltag er du altså godt på vej til en god nats søvn og en endnu bedre dag.