Få mere ud af opsparingen

Det er vigtigt at have en opsparing i sin økonomi, selv om du ejer en bolig og evt. sparer op i din friværdi, så kan du jo ikke bruge af den hver gang noget går i stykker, eller du gerne lige vil på ferie. Men hvor meget skal man egentlig spare op, og hvordan gør man det lige, og ikke mindst, hvordan får man mest ud af den opsparing man har. Det er 3 ting du får svar på her.

Så stor skal din opsparing være

Det kan være svært at sige helt præcist hvor stor din opsparing skal være, for det afhænger selvfølgelig af dit forbrug, og om hele hjemmets hårde hvidevarer snart trænger til en udskiftning, og du gerne vil på ferie 3 gange i år. Som tommelfingerregel siger man dog at du skal have 2 måneders løn sparet op.

 

Du kan alternativt prøve at regne ud hvad du har brugt de sidste par år på f.eks. ferier og uforudsete udgifter.

Sådan sparer du op

Hvis pengene er små kan det selvfølgelig være svært at spare op. Som udgangspunkt er det en god ide at følge 50/30/20 reglen. 50% af din indkomst skal gå til de ting der er nødvendige: Husleje, varme, vand, mad etc. 30% kan være til forbrug og de sidste 20% bør du så spare op.

 

Det bedste er at oprette en opsparingskonto og overføre et fast beløb hver gang du får løn, alternativt kan du også overføre det beløb der er til overs hver måned. Der findes mange sparetips rundt om på nettet, her er et par ting du evt. kan gøre for at spare penge hver måned:

  • Lav en madplan
  • Køb stort ind og kun en gang om ugen
  • Læg et budget
  • Gå alle dine abonnementer, forsikringer osv. igennem
  • Tjek dit forbrug efter i sømmene, er der noget der kunne være undværet?
  • Køb tøj osv. i genbrug
  • Tag kortere bade og skru lidt ned for varmen.

Få mest muligt ud af opsparingen

Der er mange alternativer til at lade pengene stå på en konto i banken der trækker minusrenter eller bare ingen renter. Undersøg evt. mulighederne for at få en opsparingskonto hvor du binder pengene i x antal år, for derimod at få en højere rente.

 

Tjek andre banker eller forskellige investeringsplatforme hvad de har af muligheder. Det er blevet utrolig populært at investere i alt mellem himmel og jord, og er du endnu ikke hoppet med på bølgen, så kan du f.eks. læse lige om hvordan du investerer i kryptovaluta lige her : https://aktieskole.com/kob-algorand/. Er du ikke så meget til at investere i kryptovaluta kan du selvfølgelig også investere i alt muligt andet. Det bedste er faktisk at investere i noget man kender og har sat sig godt ind i. Men det er meget nemmere at investere i dag end det var for bare få år siden, og du kan starte med et lille beløb og f.eks. kun vælge at investere 5% af din opsparing hver måned.